Rejsning

Rejsning er meget mere end blot fysiologi og anatomi. Hvis du lider af rejsningsproblemer kan der være mange faktorer, der skal tages hensyn til.

 

Derfor får du her et hurtigt overblik over rejsning.

Rejsningens anatomi og fysiologi

 

Penis består af blandt andet 3 svulmelegemer. De 3 svulmelegemer er opbygget af væv lidt ligesom en natursvamp eller en vaskesvamp. Dvs. de har en masse hulrum med en stor del blodkar.

 

Når penis er i slap tilstand, vil blodkarrene være lukkede og det betyder, at blodet ikke så let løber ned i penis.

 

Under seksuel stimulation sker rejsning normalt, når de små pulsårer i penis udvider sig og øger blodtilstrømningen til penis. Derved fyldes hulrummene i svulmelegemerne med blod, så penis svulmer op og afklemmer de blodårer, som fører blodet væk igen. Det betyder, at både længde og omfang af penis vokser, indtil den er fuldt erigeret.

rejsning
rejsning

Impulserne til pulsårer og svulmelegemer i penis formidles via nervetråde, som fra rygmarven passerer ud i bækkenet fra korsbenets forside. Nerverne løber langs bagsiden af blæren og blærehalskirtlen til svulmelegemerne og løber det sidste stykke sammen med pulsårene i penis.

 

Rejsningen styres overordnet af to centre i nervesystemet. Det ene sidder i rygmarvens nederste del ud for 1. lændehvirvel, det andet sidder i hjernen. Centeret i hjernen spiller hovedrollen for rejsningen under seksuel stimulation, mens det i rygmarven spiller en central rolle for de rejsninger, mænd har om natten.

Rejsning kort fortalt

 

Rejsning styres som sagt af flere faktorer end blot anatomi og fysiologi. Rejsning styres også af psyken og hvordan vi har det, sociale faktorer, der er de relationer vi er i både parforhold, familie og omgangskreds samt vores kultur og sociale arv, der kan være afgørende for om vi f.eks. kan snakke åbent om seksualitet.

 

Rejsning er således en kompliceret kombination af hormoner, nerveforbindelser, blodkar og blodtilstrømning, lyst, humør og stimuli, der tilsammen skaber de helt rette betingelser for, at der kan skabes og bevares en rejsning.

En rejsning består yderligere af en række faktorer:

Fysiske

 

 • Rejsningsproblemer
 • Følelse (smerter)

Psykiske

 

 • Seksualitet
 • Selvværd
 • Psyke

Sociale

 

 • Relationer
 • Forhold
 • Selvopfattelse

Kulturelle

 

 • Opvækst
 • Religion
 • Normer

De samme faktorer kan være gældende, hvis du lider af rejsningsproblemer.

Rejsningsproblemer

 

Når en mand får rejsningsproblemer, har han mistet evnen til at få eller vedligeholde en rejsning, og kan ikke gennemføre samleje. Evnen til at få sædafgang påvirkes normalt ikke, selv om rejsningsevnen er nedsat.

 

Ved rejsningsproblemer er der en forstyrrelse i systemet, som gør, at de kemiske processer i kroppen, som styrer blodgennemstrømningen og rejsningsevnen, ikke fungerer.

 

Derved fyldes svulmelegemerne ikke eller måske kun delvist med blod og der opnås ikke den tilstrækkelige blodfylde af svulmelegemerne, der skal til for at få rejsning.

Jeg vil her på siden ikke komme mere detaljeret ind på det at få en rejsning. Jeg vil blot forklare, at det ofte kan være små forandringer ved en eller flere af de faktorer, der spiller ind på rejsningen, der gør, at man får rejsningsproblemer.

 

Hvis du oplever vedvarende forandringer eller problemer i din rejsning, er det vigtigt, du søger læge.

 

Der kan nemlig være flere årsager til at rejsningsproblemer opstår, og det er vigtigt at få belyst og evt. behandlet.

Lider du af rejsningsproblemer? Der er hjælp at hente – også for dig.